Admin

Hevonen on alunperin arolla vaeltava laumaeläin. Täällä Suomessa, meidän ihmisten hoidossa, hevoset asuvat tallissa tai vapaan liikkumisen mahdollistavassa pihatossa.

Hevosystävälliseen paikkaan kuuluvat hevoskaverit, tarpeeksi pureskeltavaa korsirehua, vettä, mahdollisuus liikkua ja laukata, levätä ja nukkua myös makuulla sekä kiinnostava virikkeellinen tarha. Hevosystävällisyyteen kuuluu myös jokaisen eläimen yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen.
Vaikka hevonen ei ole Suomessa luonnonvarainen eläin, se viihtyy ja voi hyvin ulkona. Karvapeitteen nerokas pörhistysmekanismi eristää kylmää. Hevosen loimittamista kannattaa aina harkita, hyvävointinen yksilö nauttii lumikylvyistä ja toisten rapsuttelusta. Kun hevoset pääsevät toteuttamaan lajinmukaista käytöstä, niiden stressitasot automaattisesti laskevat.
Ihmisen suunnittelema toiminta, harrastaminen tai kilpaurheilu on vain pieni osa hevosen vuorokautta. Sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomio siihen, millaisessa oloissa hevonen – se vaeltava laumaeläin - suurimman osan ajastaan viettää. On hienoa, että tiedon lisääntyessä hevosille on yhä enemmän tarjolla lajinmukaisia tarpeita simuloivia pihattoratkaisuja, aktiivitalleja ja paddock paradise - systeemejä.
www.ihahaa.fi – huomio hevosessa